diumenge, 12 de febrer del 2012

El Calafell es proclama Campió d'Espanya

Marcel Miró recollint la copa de Campió d'Espanya de Segona Divisió

El fet de proclamar-se campió de Catalunya de la Segona Divisió, va donar al CP Calafell el dret de participar al Campionat d'Espanya de la mateixa categoria. El campionat es disputava en un sol cap de setmana, a Bilbao, del 29 d'abril al 3 de maig de 1964. El CP Calafell es va proclamar campió, després d'obtenir unes àmplies golejades davant dels equips que hi participaven de la resta del territori espanyol.

Alguns jugadors inspeccionant la pista

El Campionat d'Espanya es va disputar a la pista del Club "Jabones el Abra" de Bilbao, ubicada al costat mateix del camp de futbol de San Mamés. Els jugadors es van canviar en els mateixos vestidors de l'estadi de l'Athletic de Bilbao.

Expedició del CP Calafell a l'exterior de San Mamés

Els aficionats de l'expedició del CP Calafell, a Bilbao, al costat de l'estadi de San Mamés. A la fotografia, hi veiem els jugadors Joan Montejo, Ramon Gibert, Joan Papiol i els aficionats Joan Papiol (de les pintures) i l'esposa del senyor Ventura.

Part de l'expedició del CP Calafell sobre la gespa de San Mamés

Membres de la Junta directiva i aficionats van poder trepitjar la gespa de l'estadi de l'Athletic Club de Bilbao, en la seva visita. A la foto, a dalt, d'esquerra a dreta, Rosend Mercader, "Jaume" Vives, Josep Solé, Joan Ortoll, Josep Maria Papiol, Rafel Arans, Magdalena Juncosa i, a sota, Anton Vidal, Isidre Riera, Josep Pahissa (president), Jordi Urpí i Josep Maria Solé (secretari).

Jugadors del CP Calafell esperant l'inici de la competició

A les instal·lacions del "Jabones el Abra", poc abans de començar el campionat, hi veiem la foto de l'equip que va jugar aquell campionat. en ella, hi reconeixem Joan Rovira (porter), Joan Montejo, Ramon Gibert, Josep Lorente (a dalt), Joan Papiol, Marcel Miró, Joaquim Palanques i Francesc Nart. El porter Albert Romeu, que havia jugat tota la temporada amb l'equip, no va acompanyar-lo en aquest campionat. Sorprenentment, la Junta Directiva va designar a Joan Rovira per ocupar el seu lloc. Durant el transcurs del campionat, el club va rebre una notificació de la Federació Espanyola de Patinatge recomanant la no alineació de Joan Rovira, donat que no tenia el permís oportú. Rovira, que havia estat alineat en tots els partits, fins a aquell moment, no va poder ser alineat en la final davant del Montemar, ja que podien córrer el risc d'impugnació per part de l'equip rival i perdre el partit decisiu per alineació indeguda.

Programa de mà editat per la Federació de Biscaia

El Campionat d'Espanya, organitzat per la Federació de Biscaia, era de les dues màximes categories. En la fase final de la Primera Divisió hi participaven els equips del CP Vilanova, el CD Espanyol, El CP Voltregà i el "Jabones el Abra", de Bilbao. En el de la Segona Divisió, hi participaven el CP Calafell (Campió de Catalunya), el Santa Lucía HC (Campió de Galicia), el C. Santo Domingo (campió II Grup, d'Oviedo), el RC Jolaseta (Campió III Grup, de Bilbao), l'Atlètic Montemar (campió IV Grup, d'Alacant) i l'Stadium Casablanca (Campió d'Aragó).

Equips del Montemar i el Jolaseta abans d'un partit

Les formacions del Jolaseta i del Montemar, van rebre la benedicció del rector en el partit inaugural del Campionat. No sabem com va acabar aquell partit, però en coneixem alguns d'ells que es reprodueixen en el següent llistat, a continuació.



En el darrer partit, el CP Calafell es va disputar amb el Club Atlètic Montemar la final del Campionat d'Espanya, en un partit decisiu i vibrant.

Equip finalista, el Montemar

L'equip del Montemar tenia en la seva formació quatre germans, anomenats Torres. A la foto, surten els quatre (a baix a l'esquerra i a la dreta del porter, a dalt els dos de la dreta). En Paco (a sota, a l'esquerra) i en Rafa (a dalt, a la dreta) eren els dos més reconeguts.

Els jugadors del CP Calafell i l'Atlètic Montemar abans de començar el partit

El partit definitiu del Campionat d'Espanya, el què es va jugar en darrer lloc, entre el Montemar i el CP Calafell, va ser molt vibrant i disputat. A la mitja part, el resultat era d'empat a quatre gols.

Els jugadors del CP Calafell al mig de la pista rebent instruccions

Al final del partit, el CP Calafell va demostrar la seva superioritat, imposant-se per 10 gols a 6, proclamant-se Campió d'Espanya de Segona Divisió.

Classificació definitiva del Campionat d'Espanya de Segona Divisió

Així va quedar la classificació del campionat. Els gols no els coneixem en la seva totalitat, però sí els partits guanyats, empatats i perduts de cada equip.

Equip Campió d'Espanya de Segona Divisió de la temporada 63/64

D'aquell campionat en destaquem que el jugador del CP Calafell, Joan Papiol "Rovelló", va assolir el trofeu de màxim golejador de la competició. Alhora, el porter Joaquim Palanques seria el porter menys golejat del campionat. En Josep Lorente seguia les funcions d'entrenador, com havia fet durant tota la temporada.

L'equip estava format, doncs, per Ramon Gibert "Serenet", Joan Montejo, Joan Rovira (porter), Joan Papiol "Rovelló" (a dalt), Marcel Miró, Josep Lorente, Joaquim Palanques (porter) i Francesc Nart (a baix).

Desfilada final del Campionat d'Espanya de Segona Divisió

Després de tots els partits es va fer la desfilada final amb tots els equips participants sobre la pista. A la foto, hi veiem el CP Calafell, format per Joan Montejo, Joan Rovira, Ramon Gibert, Josep Lorente, Joaquim Palanques, Joan Papiol, Francesc Nart i Marcel Miró, equipats amb xandall blau.

Marcel Miró recollint la copa de Campió

En Marcel Miró va recollir la copa de Campió d'Espanya de mans del Delegat Nacional d'Esports, el senyor Francisco Platón.
Article publicat el 12 de maig de 1964, a la pàgina 8 del Diario Español

Article del diari Lean on descriu l'èxit assolit pel CP Calafell

Alguns mitjans es van fer ressò de l'èxit assolit pel CP Calafell, com el diari esportiu Lean, el Diario Español o la revista Stick (número 53 del mes d'abril).

Article publicat a la Revista Stick, l'any 64, nº 53

Article publicat el maig de 1964, al número 268 de la revista Vendrell. Portavoz católico de la villa

La revista que publicava el munici veí, Vendrell. Portavoz católico de la vila, felicitant l'equip pel campionat d'Espanya i per l'ascens de categoria.

Rebuda de l'afició

L'arribada a Calafell va ser apoteòsica. El propietari del "Bar el Faro", l'Isidre, va convidar els jugadors només arribar a la població. A la fotografia podem veure els jugadors (a l'esquerra) brindant amb cava amb alguns aficionats i directius locals. La senyora gran, que apareix a la dreta, és la mare de la "Manuela del Faro", esposa de l'Isidre. El nen que apareix en primer terme és el seu nét, Matias.

Rebuda de l'afició a Calafell

El Consistori calafellenc va rebre els jugadors campions i la Junta Directiva. Juntament amb els aficionats, van gaudir de l'èxit assolit. A la fotografia, a sota, els porters Joaquim Palanques, Joan Rovira i, el directiu, Joan Palau. Drets, d'esquerra a dreta, Rosend Mercader, Pau Canyelles, Isidre Papiol, "Jaume" Vives, Joan Solé "Manila", Joan Papiol "Rovelló", Marcel Miró "Vadoret", l'alcalde Antoni Romeu, Enric Caselles (al darrera), Ramon Gibert, Mossèn Josep Llauradó, Francisco Solé, Josep Lorente, Ton Vidal, Joan Ortoll, en Jordi i en Josep Maria Papiol "Angelet".

Vsita de l'equip Campió d'Espanya al Sanatori de Sant Joan de Déu

L'equip del CP Calafell va voler oferir el triomf assolit als nens del Sanatori de Sant Joan de Déu. Fins allí, s'hi va desplaçar tot l'equip amb els trofeus aconseguits. Acompanyats de molts aficionats locals, la rebuda al Sanatori va ser massiva i emotiva.

Ofrena de la copa de Campió d'Espanya al Sanatori de Sant Joan de Déu

En aquesta fotografia, a l'esquerra, es veu Josep Pahissa i Urgell "Capot", president del CP Calafell. També hi veiem el jugador Marcel Miró, amb la copa de campió, acompanyat per la seva esposa, Líria Aleu. De perfil, en Joan Romeu i Palau, de la pastisseria Principal.

Visita dels campions al Sanatori

El Sanatori de Sant Joan de Déu ja havia estat un referent pel CP Calafell en altres ocasions. S'hi havia disputat un partit d'exhibició a la terrassa, davant del mar, on els nens van poder veure en directe un partit d'hoquei amb els ídols locals. La forta vinculació de la població amb el Sanatori, també es feia evident entre el Centre Parroquial Calafell i els germans de Sant Joan de Déu. Hi havia molta sensibilitat vers la tasca que hi feien els germans.

Josep Maria Terrassa fent un programa al Sanatori

Fins i tot, una campanya de Ràdio Tarragona recollia fons pel manteniment del Sanatori, especialment el dia de Reis. Una monumental cavalcada portava joguines als infants que estaven allí. Aquesta campanya es feia a través d'un programa de ràdio que conduïen el senyor Josep Maria Terrassa (a la foto) i el popular "Maginet", amb l'objectiu de recollir donatius d'ajut pels nens hospitalitzats.

1 comentari:

  1. Gràcies a tots ells.... Avui encara estimem i disfrutem del hoquei!! GRÀCIES!!! VISCA EL CP CALAFELL!!!

    ResponElimina